2008–09 – KULTAINEN VASIKKA

2008_Kultainen_vasikka_250x302Kirjoittanut Maria Jotuni, ohjaus Virva Itäranta

Kultainen vasikka on Maria Jotunin mestarillinen ihmiskuvaus, armoton komedia rakkaudesta ja rahasta. Jo vuonna 1918 julkaistu uskalias draamakomedia on puettu nyt uuteen uskoon.

ESITYKSET 18.10.2008 (ENSI-ILTA) – 14.11.2009

Lataa käsiohjelma (pdf)


2008–09 – ALADDININ TAIKALAMPPU

2008_Aladdinin_taikalamppu_250x210Kirjoittanut Saša Lichý, suomennos Kirsti Siraste, ohjaus Joel Elstelä

Syöksy itämaisiin tunnelmiin ja mystisiin maisemiin Aladdinin taikalampun avulla. Tuhannen ja yhden yön tarinoiden kuuluisan sadun uusin versio kertoo laiskahkosta pojasta, joka rakastuu sulttaanin tyttäreen. Mukana seikkailevat mm. juonitteleva fakiiri ja suurvisiiritär. Näiden ja muutaman muunkin kohtalot nivoo yhteen ihmeellinen taikalamppu, jonka sisässä asuu Henki.

Vauhdikas näytelmä saa voimansa vahvasta värimaailmasta, upeista puvuista ja realismia karttavasta, yllätyksellisestä ylöspanosta.

ESITYKSET 9.3. (ENSI-ILTA) – 13.4.2008

Lataa käsiohjelma (pdf)


2007–08 – ARSENIKKIA JA VANHAA PITSIÄ

2007_Arsenikkia_ja_vanhaa_pitsia_250x302Kirjoittanut Joseph Kesselring, suomennos Liisa Urpelainen, ohjaus Timo Tirri

Joseph Kesselringin mukaansa tempaavassa trillerikomediassa teatterikriitikko Mortimer Brewsterin elämä järkkyy, kun hänelle selviää vanhapiikatätiensä, Abby ja Martha Brewsterin kammottava salaisuus. Huolta Mortimerille tuottavat myös muutkin Brewsterin suvun jäsenet: Teddy, harmiton hullu, joka luulee olevansa entinen presidentti Theodore Roosevelt ja Jonathan, jonka kontolla on muutaman ihmisen henki. Kun kaiken kukkuraksi paikalle saapuu etsintäkuulutettu tohtori Einstein, alkaa myös Mortimerilla olla ongelmia mielenterveytensä kanssa.

Elannon Näyttämön Arsenikkia ja vanhaa pitsiä on tyylikäs mustan komedian klassikko, jossa ilkikurinen huumori ja voimakkaiden efektien luoma jännitys ovat nautittavassa tasapainossa. Nopea dialogi poskettomien henkilöhahmojen kuljettamana takaa viihdyttävän teatteriesityksen upeissa lavasteissa.

ESITYKSET 27.10. (ENSI-ILTA) – 1.12.2007

Lataa käsiohjelma (pdf)


2007 – KOLME ILOISTA ROSVOA

2007_Kolme_iloista_rosvoa_250x222Kirjoittanut Thorbjörn Egner, suomennos Aila Meriluoto, ohjaus Timo Tirri

Elannon Näyttämöllä saa ensi-iltansa koko perheen näytelmä Kolme iloista rosvoa, jonka tuttuja lauluja värittävät meksikolaisen kuumat rytmit.

Norjalaisen Thorbjörn Egnerin kertomukseen perustuva musiikkipitoinen veijarinäytelmä kertoo kolmesta rosvoveljeksestä, jotka elävät Kardemumman kaupungin laidalla ryöstellen ja kaupunkilaisia jännityksessä pitäen. Elämä pikkukaupungissa sujuisi suhteellisen sopuisasti elleivät Kasper, Jesper ja Joonatan sitä yllättävillä yöllisillä vierailuillaan häiritsisi.

ESITYKSET 11.3. (ENSI-ILTA) – 22.4.2007

Lataa käsiohjelma (pdf)


2006–07 – GABRIEL, TULE TAKAISIN

2006_Gabriel_tule_takaisin_250x302Kirjoittanut Mika Waltari, ohjaus Joel Elstelä

Gabriel Lindströmillä on lipevä kieli ja menevä mieli. Hän käyttää hyväksi vahvuuksiaan ja pyrkii pääsemään suurempiin ansioihin käsiksi hyväuskoisten ja hellyydenkipeiden naisten sydämien kautta. Uhrina ovat Angerin varakkaat vanhapiikasisarukset. Rakkauteen kyynisesti suhtautuvissa ikäneidoissa herää jotain eloon, kun ammattihuijari Gabriel saapuu viettelytaitoineen.

Mika Waltarin ‘sydämetön komedia’ on mukaelma auervaaralaisesta tapahtumasta, jossa järki ja tunne kulkevat epätahtia. Katsoja tietää saman, minkä sisarukset itse toteavat näytelmän lopussa. Rakastettuna oleminen voi olla valhetta ja harhaa, mutta tuo valhe on suloista.

Rooleissa: Ulriika Anger – Liisa Kokko, Kristiina Anger – Karina Nirman, Raili – Eija Kankare, Gabriel Lindström – Juho Tuominen

ESITYKSET 28.10.2006 (ENSI-ILTA) – 27.1.2007


2006 – FEDJA-SETÄ, KISSA JA KOIRA

Kirjoittanut Eduard Uspenski, sovitus Juha Vuorinen ja Janne Salminen, ohjaus Joel Elstelä

Näytelmässä itsenäinen ja ehkäpä jopa itsepäiseksikin luonnehdittava pikkupoika nimeltään Fedja-setä lähtee kotoaan “maailmalle”, koska hänen äitinsä ei anna Fedjan ottaa kotieläimekseen kissa Matroskinia, ovelaa ja hiukka turhantärkeää otusta. Matkallaan kaksikko Fedja-setä ja kissa Matroskin tapaavat koiran nimeltä Musti – vilpittömän ja kaikesta uudesta innostuvan “hupiluonteen”.

Fedja-sedän ja kumppaneitten arjen askareet kasvavat erinomaisen hullunkurisiin ja farssimaisiin mittoihin. Kaiken komiikan, vauhdin ja sarjakuvamaisen hulluttelun lomassa Eduard Uspenskin yleisinhimillinen teksti pohtii myös rivien välissä ja kuin huomaamatta perheen merkityksen tärkeyttä sekä ystävyyden, lähimmäisenrakkauden ja suvaitsevaisuuden tarpeellisuutta.

Elannon näyttämön esitys Fedja-setä, kissa ja koira näytelmästä lupaa olla hengästyttävän nopeatempoinen, hurjanhauska, mutta kenties myös ihan vähäsen liikuttavakin…


2005–06 – KISSA KUUMALLA KATOLLA

Kirjoittanut Tennessee Williams, ohjaus ja sovitus Jyrki Kallius

Suurtilallinen, alun perin köyhistä oloista kotoisin oleva Iso Pappa Pollitt tekee kuolemaa, vaikkei itse sitä tiedäkään. Hän palaa sairaalasta 65-vuotissyntymäpäivilleen, jonne ovat kokoontuneet myös hänen poikansa Brick ja Gooper perheineen.

Gooper on elämässään pyrkinyt tekemään aina kaiken, mitä isä on toivonut. Brick on alkoholisoitunut entinen jalkapallosankari, joka suhtautuu elämäänsä ja avioliittoonsa välinpitämättömästi. Hänen vaimonsa Maggie on päättänyt pelastaa Brickin ja taistella raivoisasti rahasta ja rakkaudesta.

Syntymäpäivänsä iltana Iso Pappa saa tietää sairautensa todellisen laadun. Mitään ei ole enää tehtävissä, mutta ennen kuolemaansa hän haluaa selvittää asiat Brickin kanssa.


2005 – PEKKA TÖPÖHÄNTÄ JA MONNIN KOPLA

Kirjoittanut Gösta Knutsson, dramatisointi Kaija Siikala, sovitus ja ohjaus Timo Tirri

Elannon Näyttämö tuo kevään ensi-iltaan Gösta Knutssonin rakastetun hahmon Pekka Töpöhännän, Maija Maitoparran ja maailman kaikkien ketkukissojen tunnetuimman kolmikon Monnin, Pillin ja Pullan.

Pekka Töpöhäntä ja Monnin kopla on tarkoitettu koko perheelle. Näytelmä rakentuu kauniin teemansa eli erilaisuuden hyväksymisen ympärille, ja opettaa katsojille, että kiusaaminen on tyhmää. Sormi pystyssä sojottamisen sijaan sanoma viedään perille viihdyttämällä.

Gösta Knutssonin klassikosta on Elannon Näyttämöllä tehty tuore versio, joka tuo nähtäväksi Pekan ystävineen ja varsinkin vihollisineen tutuissa seikkailuissa. Väliaikoineen melkein kaksi tuntia kestävä näytelmä pitää sisällään kissakoulua, kesäjuhlaa, urheilukilpailua ja markkinoita, niitä samoja seikkailuja, joita aika monet sukupolvet ovat jo Knutssonin kirjoista lukeneet.


2004–05 – RUMA ELSA

Kirjoittanut Ensio Rislakki, sovitus ja ohjaus Jyrki Kallius

Ensio Rislakin kirjoittama komedia ´Ruma Elsa´ on ajankohtainen näytelmä, jonka teemat koskettavat tätä päivää. Kauneus, muodikkuus ja hoikkuus ovat median ja muodin luojien näkyvä viesti. Elannon Näyttämö antaa kyytiä pintamuodille ja kaivaa esille ´tuntevan´ ja rakastavan naisen, joka uskaltaa elää omana itsenään.

Ruma Elsa on hulvaton komedia, jossa Elsa antaa piut paut naiseudelle, kauneudelle, rakastumisille ja halveksii rakastuneita sisariaan ja äitiään. Elsa rakastaa kirjoja ja kemiaa. Hän näkee maailman mustana ja pitää rakkautta haihatteluna ja ajan haaskauksena. Hän ei välitä miltä näyttää ja siksi häntä pidetäänkin rumana. Eräänä päivänä Elsalle tapahtuu kummia, ja hän päättää järjestää kokeen, joka saa koko perheen ja miehet pois tolaltaan.


2004 – PRINSESSA RUUSUNEN

Kirjoittanut Z. Topelius, sovitus Eppu Nuotio, ohjaus Mikki Shikeben

Vuoden 2005 lastennäytelmä Prinsessa Ruusunen Eppu Nuotion raikkaana ja hauskana sovituksena sai runsaasti kiitoksia ja ennätysmäärän yleisöä.


2003 – NAIMAHULLUJA

Kirjoittanut Sylvesteri Taavetti, ohjaus Michel Budsko


2003 – SAAPASJALKAKISSA JA HYVÄ ONNI

Charles Perraultin sadun pohjalta kirjoittanut ja ohjannut Erja Alander


2002 – KUKA PELKÄÄ NOITIA?

Kirjoittanut Roald Dahl, ohjaus Marju Santalahti ja Juho Tuominen


2001 – KALLION KUNINGAS

80-vuotisjuhlanäytelmä, kirjoittanut Matti Rossi, ohjaus Juha Kandolin


2000 – TUULIHATTU JA PINGVIINI

Kirjoittanut David Wood, ohjaus Eija Kankare ja Marju Santalahti


RUNORYHMÄ

2000-luvulla aloittaneen Runoryhmän tilausesitykset:

PUOLALAISIA RUNOJA

ANTIIKIN RUNOJA VIINISTÄ – LAINEHTIVA MALJA

Runojen valinta, sovitus ja ohjaus Matti J. Laine, musiikin sävellys Keravan musiikkiopiston huiluryhmä.
Poimi päivä, älä yhtään luota huomiseen…” on antiikin viisautta. Se sekä paljon muita ajatuksia elämästä on Elannon Näyttämön valmistamassa runokuvaelmassa. Arto Kivimäen ja Sampo Vesterisen runokokoelmaan pohjautuva esitys Lainehtiva malja siirtää katsojat nykyhetkestä antiikin pitoihin, joissa nostetaan malja viinille ja ylistetään viininjumalia Dionysosta ja Bacchusta. Mukana on niin kohtuullisuutta ylistäviä kuin kohtuuttomuuteen
yllyttäviäkin runoja parin vuosituhannen takaa.

Runoja murteilla

Elämänmakuisia runoja, mukana mm. Heli Laaksosen, Arvo Turtiaisen ja Arto Juurakon runoja. Stadin slangin, Lounais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan murrealueista koostuvassa runokuvaelmassa arki ja rakkaus kuljettavat ihmiskohtaloita kaupungissa ja maaseudulla.