Nuori Viha

Elannon Näyttämön versio John Osbornen kirjoittamasta draamasta Nuori viha tempaa mukaansa vahvalla näyttelijäntyöllä ja lennokkaalla tekstillä. Mielenkiintoiset henkilöhahmot kuljettavat tarinaa myös komediallisin keinoin.

Elämäänsä tyytymätön, työväenluokkainen Jimmy Porter ja hänen keskiluokkainen vaimonsa Alison elävät epätasa-arvoisessa avioliitossa. Parisuhteen kolmantena pyöränä, samassa taloudessa asuva, sovitteleva ja empaattinen Cliff yrittää rakentaa sopua avioparin välille ja pitää ankean vuokra-asunnon ilmapiiriä edes siedettävänä. Jimmyn verbaaliset hyökkäykset kohdistuvat ennen kaikkea Alisoniin, mutta myös Cliff saa niistä osansa. Tunnelma kiehahtaa, kun Alisonin lapsuudenystävä, näyttelijätär Helena saapuu keskelle kolmoisdraamaa. Helena suostuttelee raskaana olevan Alisonin jättämään Jimmyn, eikä tavoite ole pyyteetön.

Brittiläisen John Osbornen kirjoittama näytelmä Nuori viha (Look Back in Anger) sai kantaesityksensä vuonna 1956. Osborne ja muutama muu saman kirjoittajasukupolven edustaja leimattiin 1950-luvulla ”nuoriksi vihaisiksi miehiksi”. Sodanjälkeinen sukupolvi oli menettänyt uskonsa perinteisiin arvoihin ja luokkayhteiskuntaan.

Jimmyn huonosti peitelty itseinho purkautuu henkiseen väkivaltaan, joka tuntuu hyvin tutulta ja erittäin ajankohtaiselta myös nyky-Suomessa. Ihmisten pahoinvointi on nähtävissä yhteiskunnan eri kerroksissa ja kulminoituu usein myös aggressiiviseen somekäyttäytymiseen ja katuväkivaltaan.

Ohjaus ja sovitus Sanna Paula Mäkelä. Suomennos Maini Palosuo.

ESITYKSET:
Ensi-ilta su 24.3. klo 15
la 30.3. klo 15
ke 3.4. klo 19
la 6.4. klo 15
su 7.4. klo 15
ke 10.4. klo 19
la 13.4. klo 15
su 14.4. klo 15
ke 17.4. klo 19
la 20.4. klo 15

Varaa liput »

Lataa käsiohjelma »

ESITYSTEN TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT »