Arkisto

2022 – TYÖMIEHEN VAIMO

Kirjoittanut Minna Canth, sovitus ja ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen, ohjauksen supervisor Jyrki Kallius

Työmiehen vaimo (1885) on vahva kuvaus 1800-luvun lopun kaupunkityöläisistä ja yhteiskunnan epäkohdista: naisten sortamisesta, köyhälistön kurjuudesta ja lakien puutteellisuudesta.

Johanna tekee ompelutöitä elättääkseen perheensä. Vaimonsa kangaspuista Risto vie rouva Vörskyn kalliin kankaan rahoittaakseen ryyppäämistään. Tästä koituu Johannalle ikävä tilanne, jossa herrasväki uhkaa häntä oikeudella ja vankilalla.

Työmiehen vaimo kuvaa psykologisesti kahta erilaista naistyyppiä, jotka pohjaavat 1880-luvun käsityksiin ihmisestä, psykologiasta ja naisesta. Romanityttö Kerttua, Riston edellistä lemmittyä, jota Homsantuuksi kutsutaan hallitsee vahva temperamentti, vietit ja vaistot. Hän on luonnonlapsi, joka ei halua käyttäytyä hillitysti, vaan hänen reaktionsa sopivaisuussääntöjä rikkovia. Johanna puolestaan on Kertun vastakohta. Kun Riston petollisuus käy ilmi jo häissä, morsian olisi halukas jättämään hänet, mutta alistuu toisten naisten painostamana jäämään huonoon liittoon pitääkseen vihittäessä antamansa lupauksen.

Mieheltä ei vaadittu samankaltaista moraalista puhtautta kuin naiselta. Johannaa pidetään vastuullisena Riston juomisesta ja kun Homsantuu lähtee Riston matkaan, tulee hänestä langennut nainen. Ristoa ei kukaan vaadi tilille.

ESITYKSET 29.10. (ENSI-ILTA) – 26.11.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


2021-2022 – ELÄMÄNMENO

Kirjoittanut Pirkko Saisio, dramatisointi Heini Junkkaala, ohjaus Sirpa Riuttala

Juhlavuoden 2021 näytelmä on Pirkko Saision kirjoittama ELÄMÄNMENO, joka on väkevä kuvaus Helsingin Kalliossa elävästä työläisperheestä ja sen vaiheista sotienjälkeisessä Helsingissä; tehtaiden, kerrostalojen ja asfalttipihojen elämänmenosta.

Elämänmeno muistetaan erityisesti Åke Lindmanin vuonna 1978 ohjaamasta tv-sarjasta, jossa Ritva Oksanen ja Susanna Haavisto tekivät ikimuistettavat roolit perheen Eila-äitinä ja Marja-tyttärenä

ESITYKSET 30.10.2021 (ENSI-ILTA) – 12.2.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


Avioliitto on ikuista

2020 – TILAUSNÄYTELMÄ: AVIOLIITTO ON IKUISTA

Kirjoittanut Philip LaZebnik, suomennos Timo Mikkola, ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen

Herbert Gladney on vaimonsa kanssa kiertueella mainostamassa bestseller-kirjaansa ”Avioliitto on ikuista”. Parin välit ovat viileät, mutta vaimo Rebecca on mukana kiertueella saadakseen osan myyntituotoista. Tuplavarauksen takia hotellihuoneessa on kuitenkin myös toinen pariskunta: konservatiivinen, perhearvoja korostava senaattori Grant Ryan ja hänen rakastajattarensa, lööppijulkisuutta tavoitteleva Gwenda. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä skandaaleja hamuava talk show -juontaja Pam Blair, katastrofin ainekset ovat koossa.

Lazebnikin ja Dayn hillittömässä farssissa ovet käyvät tiuhaan, eikä väärinymmärryksiltä voi välttyä.

ESITYKSET SYYS-LOKAKUUSSA 2020


2020 – VIHAN JUMALA

Kirjoittanut Yasmina Reza, suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Taneli Nordberg

Huttusten ja Renlundin perheiden pojat ovat tapelleet puistossa. Ruhjeilta ei ole vältytty. Vanhemmat päättävät selvittää riidan vastuullisesti aikuisten kesken. Sivistyneen sovinnollisesti käynnistynyt keskustelu alkaa pikkuhiljaa muuttaa muotoaan ja olohuone muuttuu taistelutantereeksi. Lasten riita jää taka-alalle, kun todelliset luonteet nousevat esiin. Sanan säilä lentää, piikittely lähtee laukalle ja keskustelu vajoaa entistä henkilökohtaisemmalle, jopa alkukantaiselle tasolle. Vastapelurin arvo- ja asennemaailmatkin saavat kyytiä. Ovatko vanhemmat yhtään sen parempia kuin nujakoivat lapset?

Vihan jumala on intensiivinen ja vahvasti dialogiin perustuva draamakomedia. Näytelmän railakkaat roolihahmot ja älykäs huumori tarjoavat katsojalle nautittavan teatterikokemuksen.

Vihan jumala on ollut menestys ympäri maailmaa. Roman Polanski ohjasi näytelmään perustuvan elokuvan Carnage vuonna 2011.

ESITYKSET 22.2. (ENSI-ILTA) – 24.10.2020

Lataa käsiohjelma (pdf)


2019 – PELIKAANI

Kirjoittanut August Strindberg, suomennos Tove Idström, ohjaus Sanna Paula Mäkelä, sävellys ja musiikki esityksissä Väinö Wallenius

On suruaika. Tukholmalaisperheen isä on kuollut. Äiti elää vaatimatonta elämää lastensa Fredrikin ja Gerdan kanssa. Samaan talouteen on muuttanut myös Gerdan tuore aviomies, Axel. Kodissa vallitsee ankea, köyhä arki. Perheen lapsia vaivaa kodin hyinen kylmyys.

August Strindbergin Pelikaani on psykologinen ja tiivistunnelmainen, perheen sisäisten salaisuuksien vyyhti, jonka valtataistelun taustalla kummittelee rahan valta ja muutoksen pelko. Pelikaani on kirjoitettu vuonna 1907 strindbergmäisen teräväkatseisesti, mutta on vahvasti liitoksissa teemoiltaan tähän aikaan ja yhteiskuntaamme. Sisäänpäin kääntyneessä yhteisössä vallitsevat omat kieroutuneet säännöt ja lait. Korttitalo alkaa kuitenkin huojua ja valtarakennelmat horjua. Salaisuudet ja vaietut asiat alkavat nousta pintaan ja kulissit natisevat liitoksistaan johtaen kohti vääjäämätöntä tuhoa.

Pelikaani on uhrautuvan rakkauden symboli. Antiikin legendan mukaan ravinnon puutteessa lintu ruokkii poikasiaan omalla sydänverellään.

ESITYKSET 5.10. (ENSI-ILTA) – 9.11.2019

Lataa käsiohjelma (pdf)

Lue arvostelu »


2019 – TARKASTAJA TULEE

Kirjoittanut J.B. Priestley, suomennos Toini Aaltonen, ohjaus Jarmo Hämeranta

Vuoden 2019 avaa brittiklassikko, psykologinen jännitysnäytelmä Tarkastaja tulee (An Inspector Calls). Lukuisia teatteri-, televisio- ja elokuvaversioita poikineen näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle, porvarillisen Birlingin perheen juhlailtaan. Varakkaan perheen kulissit romahtavat, kun salaperäinen poliisitarkastaja Goole saapuu odottamatta paikalle ja keskeyttää tyttären kihlajaiset. Goole tutkii työläistytön itsemurhaa ja käy ilmi, että perheenjäsenet liittyvät nuoren naisen surulliseen kohtaloon, toisistaan tietämättä. Säädyllisyyden viitan alta alkaakin paljastua yllättäviä salaisuuksia. Paljastuskuvio pitää otteessaan loppuun asti. Kuka lopulta voi sanoa olevansa syytön?

ESITYKSET 23.2. (ENSI-ILTA) – 30.3.2019

Lataa käsiohjelma (pdf)


2018 – HUOJUVA TALO

Kirjoittanut Maria Jotuni, sovitus Pieta Koskenniemi ja Tarja Koskela, ohjaus Tarja Koskela

Huojuva talo on Lea ja Eero Markun avioliiton tarina: kertomus vääristä valinnoista, elämän arvaamattomuudesta, väkivallasta ja alistamisesta, mutta myös alistumisen synnyttämästä noidankehästä.

Lea on sihteerin pestissä toimiva, elämään ja tulevaisuuteen valoisasti suhtautuva, itsenäinen nainen. Hän tapaa juhannusjuhlissa kaksi ystävystä, Aulis Helion ja tämän ystävän, Eero Markun. On juhannus, täydellinen hetki rakkauden syttymiselle! Mutta tietääkö ihminen mitä tahtoo? Mitä osaa näyttelee satunnainen tunne? Pian Lea huomaa olevansa naimisissa Eeron kanssa. Niin alkaa yhteiselämän opettelu, matka toiseen ihmiseen. Eero keskittyy omaan uraansa ja haluaa säilyttää vapautensa. Lea taas keskittyy kotiin ja lapsiin. Kun ristiriitoja syntyy, Eero osoittautuu väkivaltaiseksi. Miten katkaista pahan kierre?

Huojuva talo ei moralisoi, ei sääli, ei asetu kenenkään puolelle eikä ketään vastaan. Huojuvassa talossa rakastetaan kipeästi, loppuun asti.

Romaani ilmestyi vuonna 1963, 20 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Se on yksi vuosisadan merkittävimmistä kaunokirjallisista teoksista, joka on vavahduttanut ja ravistellut niin suomalaisia lukijoita kuin teatterin ja television katsojiakin. Pieta Koskenniemen sovitus on sekä romaania että aikaisempia dramaturgioita armollisempi yleisölle. Elannon Näyttämölle sen on edelleensovittanut ohjaaja Tarja Koskela.

Elannon Näyttämön Huojuva talo juhlistaa Lean ja Eeron rooleissa esiintyvien, Eija Kankareen ja Juho Tuomisen 30-vuotista uraa teatterin lavalla.

ESITYKSET 24.2. (ENSI-ILTA) – 31.3. JA 29.9. – 13.10.2018

Lataa käsiohjelma (pdf)


2018 – STADI 1918

Kaksi teatteria – kaksi näkökulmaa

Stadi 1918 -diptyykki kertoo helsinkiläisten tunnelmista ja kohtaloista Helsingin taistelujen aikana. Esityksessä seurataan tapahtumia sisällissodan viimeisinä tunteina Ostrobotnian salissa valkoisten puolella ja Paasitornissa eli työväentalolla punaisten puolella. Tarina on fiktiivinen, mutta perustuu taustoiltaan tositapahtumiin ja tutkimustietoon. Esitysten dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaavat ohjaajat Reetta Ristimäki ja Sirpa Riuttala. Historian asiantuntijana työryhmässä toimii historiantutkija Samu Nyström. Paasitornin draaman toteuttaa Elannon Näyttämö ja Bottalla on näyttelijöitä mm. Ylioppilasteatterista ja Sibelius-Akatemiasta.

ESITYKSET 11.4. (ENSI-ILTA) – 27.4.2018

Lataa käsiohjelma (pdf)


2017 – ILMASTA RAHAA

Kirjoittanut Michael Cooney, suomennos Sami Parkkinen, ohjaus Jarmo Hämeranta

Komedian päähenkilö, Erkki Joutsen, on saanut työstään potkut, jotka hän on salannut jopa vaimoltaan. Yrittäjähenkinen Erkki on keksinyt mielestään oivan ansaintakeinon perheen toimeentulon turvaamiseksi. Keinoina on muun muassa keksittyjä sukulaisia ja muita tuttavia, joita on kohdannut surkea epäonni. Ainakin Erkin sosiaaliviranomaisille sepittämissä tarinoissa.

Korttitalo alkaa huojua, kun Kelan tarkastaja ilmoittaa yllättäen vierailevansa Erkin kotona, pahat aavistukset täyttävät Erkin mielen: kestääkö taitavasti rakennettu tarina tiukan virkamiehen lähempää tarkastelua? Yllättävää kyllä, tarkastajalla on hyviä uutisia, ilmaista rahaa on tulossa lisää. Kaikki mitä vaaditaan, on ainoastaan allekirjoitus paperiin. Se tosin tarvitaan Ruotsiin muuttaneelta entiseltä alivuokralaiselta, jonka sosiaalietuisuuksia Erkki on käyttänyt viime ajat hyväkseen.

Ilmasta rahaa on hervoton farssi nopeine juonenkäänteineen ja toinen toistaan seuraavine väärinkäsityksineen.

ESITYKSET 7.10. (ENSI_ILTA) – 18.11.2017

Lataa käsiohjelma (pdf)


2017 – RIVIEN VÄLISSÄ JA VEITSENTERÄLLÄ

Kirjoittanut Gavin Miller, suomennos Pike Viitanen, ohjaus Jarmo Hämeranta

Alkuperänimeltään One Table – Four Conversations on brittiläisen kirjailija-ohjaaja Gavin Millerin luoma neljän pienoisnäytelmän teos, jonka Suomen kantaesitys nähdään nyt Elannon Näyttämöllä. Nykyajassa liikkuvat ja toisistaan hyvinkin erilaiset tarinat kertovat ihmissuhteista ja siitä, miten harvoin elämä suostuu tarjoilemaan meille juuri sitä, mitä tilaamme.

EHKÄ MYÖHEMMIN: Mies on hullaantunut hemaisevaan näyttelijättäreen. Kun oikeat puolisot ilmaantuvat kuhertelevan parin kanssa samaan ravintolaan, väärinkäsitysten soppa on valmis.
RIVIEN VÄLISSÄ: Aviomiestään manipuloiva vaimo huomaa menneensä liian pitkälle – ja mitä kaikkea siitä seuraa.
VIIKATEMIES HEILUTTAA: Koskettava sisarusten välinen kohtaaminen, jossa kuoleman läheisyys on käsinkosketeltava.
VIIMEINEN EHTOOLLINEN: Sarkastinen tarina uskonnosta ja siihen liittyvistä vertauskuvista sävyttävät nuoren naisen syntymäpäivää.

ESITYKSET 25.2. (ENSI_ILTA) – 1.4.2017

Lataa käsiohjelma (pdf)


2016 – OVISTA JA IKKUNOISTA

Kirjoittanut Sébastien Thiéry, suomennos Arto af Hällström, ohjaus Jarmo Hämeranta

Nukutuslääkäri Bruno ja lastentarhan johtaja Laurence ovat aivan tavallinen keskiluokkainen aviopari. Eräänä päivänä he löytävät kotoaan sadan euron setelin, eikä heillä ole aavistustakaan mistä se on tullut. He yrittävät olla huomioimatta sitä, mutta rahaa alkaa ilmestyä yhä lisää. Pian niin pariskunnan avioliitto kuin mielenterveyskin alkavat hajota. Sitten ilmestyy naapuri etsimään jotain kadottamaansa… entä onko pariskunnan siivoojalla puhtaat jauhot pussissa?

Hulvaton satiiri näyttää millaiseen pyörremyrskyyn raha voi ihmismielen heittää. Kiusaukset, epäluulot ja vainoharhat kuvataan pistävällä tarkkuudella.

ESITYKSET 8.10. (ENSI-ILTA) – 19.11.2016

Lataa käsiohjelma (pdf)


2016 – YKSI LENSI YLI KÄENPESÄN

Alkuteksti Ken Kesey, dramatisointi Dale Wasserman, suomennos Sami Parkkinen, ohjaus Virva Itäranta

Rikollinen Randall P. McMurphy tulee potilaaksi oregonilaiseen mielisairaalaan, jossa hän alkaa kapinoida pakkohoitokeinoja vastaan vetäen karismallaan mukaansa osaston muut potilaat. Tarinan keskiöön nousee McMurphyn ja sadismiin taipuvaisen ylihoitaja Ratchedin valtataistelu. Vaikutukset muuttavat dramaattisesti koko sairaalayhteisön.

Näytelmä on kuvaus mielisairaalan arjesta ja kovien arvojen maailmasta, jossa herkät, heikot ja sääntöihin sopeutumattomat ihmiset kärsivät.

Yksi lensi yli käenpesän on kantaaottava ja rankka komediallinen draama, jossa huumori on nokkelaa, mutta ei kevyttä. Näytelmä pohjautuu Ken Keseyn v. 1962 kirjoittamaan romaaniin, jossa hän kuvaa skitsofreniaa sairastavan Päällikkö Bromdenin silmin psykiatrisen osaston elämää. Tarina on suurimmalle osalle tuttu Milos Formanin ohjaamasta, Oscareita niittäneestä  elokuvasta, jota tähditti Jack Nicholson.

ESITYKSET 20.2. (ENSI-ILTA) – 2.4.2016

Lataa käsiohjelma (pdf)


2015 – JOHTAJAN KAAPPI

Kirjoittanut Pirjo Toikka, ohjaus Hanna Ryti

Eletään hullua vuotta 1968. Elannon pääjohtaja on vaihtunut. Osuusliike on voimissaan ja leviää juuri ”kuin Elanto”. Uusia aluevaltauksia tehdään ja vaikka kysymys on edelleen työntekijöiden päätösvallasta ja osallistumisesta liikkeen kehittämiseen, säröjä ilmaantuu.

Matti Eklund on päätynyt kuljetusosaston konttoriin ja tähyää ylemmäs. Irkku Virhiä siivoaa lähistöllä ja Elina, Irkun tytär, pääsee firmaan tsuppariksi tietämättä, että Matti on hänen isänsä. Matti janoaa ylennystä, mutta esteitä riittää ja sellaiselta vaikuttaa varsinkin lähin esimies, Aino Turtola. Lisäksi Matin poika, Jone, tulee firmaan kesätöihin, autonkuljettajaksi.

Johtajan kaapissa Matti ja Irkku joutuvat elämään todeksi sanontaa, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Näytelmä on osa HOK-Elannon 110-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

ESITYKSET 21.2. (ENSI-ILTA) – 24.10.2015

Lataa käsiohjelma (pdf)


2014 – KESÄLESKI

2014_Kesaleski_250x206Kirjoittanut George Axelrod, suomennos Seppo Virtanen, sovitus ja ohjaus Matti Poskiparta

Kesäleskeys kohtaa kustannustoimittaja Richardin, kun vaimo ja poika matkustavat maalle lomanviettoon. Kuten tunnollisen aviomiehen kuuluukin, aikoo Richard, toki vaimon ohjeiden mukaan, viettää alkoholitonta ja muutenkin siveellistä elämää töiden merkeissä.

Yllättävä käänne, yläkertaan muuttaneen nuoren naisen muodossa, saa suunnitelmat pyörähtämään päälaelleen. Houkutusta vastustamaan pyrkivä Richard ystävystyy naisen kanssa, mutta haaveilee sisimmässään paljon muustakin.

Tarina on valtaosalle tuttu amerikkalaisesta elokuvasta, jota aikoinaan tähditti itse Marilyn Monroe. Näytelmä on riemukas ja romanttinen komedia keski-ikäisen miehen kamppailusta ikääntymistä vastaan.

ESITYKSET 4.10. (ENSI-ILTA) – 29.11.2014

Lataa käsiohjelma (pdf)


2014 – SUHTEELLISESTI OTTAEN

2014_Suhteellisesti_ottaen_250x250Kirjoittanut Alan Ayckbourn, ohjaus Pasi Toivanen

Tarina lähtee liikkeelle Gregin ja Ginnyn, asunnolta Lontoosta. Nuorenparin suhde on edennyt vauhdilla. Naiivi sulhaspoika päättää seurata tyttöystäväänsä kosiomatkalle tämän ”vanhempien” luokse. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää.

Suhteellisesti ottaen on vauhdikas ihmissuhdekomedia väärinkäsityksistä ja ihmisten henkilökohtaisista salaisuuksista. Valloittavat persoonat ja nopeatempoisen rönsyilevä dialogi takaavat makoisat naurut, unohtamatta kuitenkaan hauskuuden pimeää puolta. Manipulointi ja juonittelu ovat keskeisessä asemassa ja niiden pohjalle tämän näytelmän nerokas juoni rakentuukin. Kuplat puhkeavat ja korttitalo uhkaa hajota.

ESITYKSET 22.2. (ENSI-ILTA) – 5.4.2014

Lataa käsiohjelma (pdf)


2013 – ANSA

2013_Ansa_250x202Kirjoittanut Robert Thomas, suomennos Raoul af Hällström, sovitus Pekka Saaristo, ohjaus Kari Kinnaslampi

Syksy saapuu. Illat pimenevät. Sade piiskaa ikkunoita. Jännitystä näihin hetkiin tuo kunnon psykologinen trilleri. Sellainen, joka askartelee ihmismielen syvimmissä koukeroissa ja joka onnistuu jymäyttämään katsojaa.

Vastavihityn Taneli Kopran vaimo on ollut kateissa muutaman päivän. Tuore aviomies on luonnollisesti hätääntynyt odottaessaan vaimoaan saapuvaksi vuokrahuvilalle, johon pariskunta oli asettunut. Paikallinen komisario on neuvoton tutkiessaan tapausta. Tilanne näyttää kehittyvän oikeaan suuntaan, kun itse pastori kertoo ilouutisen vaimon löytymisestä. Mutta paikalle saapunut nainen ei olekaan Tanelin vaimo. Onko Kopra tullut hulluksi? Onko hän joutunut salaliiton uhriksi? Kuka yrittää huijata ja ketä? Missä on vaimo? Onko joukossa murhaaja?

ESITYKSET 5.10. (ENSI-ILTA) – 15.11.2013

Lataa käsiohjelma (pdf)


2013 – AVANTO

2013_Avanto_250x234Kirjoittanut Merja Aalto ja Kirsi Siukola, ohjaus Esko Vuorio

Avanto on koskettava, mutta komediallisin ottein kipeää asiaa käsittelevä selviytymistarina. Eeva on kokenut elämässään kovia, ja pahimmasta yli päästyään perustanut oman yrityksen, täysihoitolan.

Eevan täysihoitola täyttyy toinen toistaan mielenkiintoisimmista asukkaista mm. vaihtoehtohoitoihin hurahtaneesta Annukasta, miehen läheisyyttä kaipaavasta Sirkusta, yhteenhitsautuneesta hautaustoimiston omistajapariskunnasta.Vieraidensa ongelmia ja edesottamuksia ratkoessaan yleisölle on tiedossa hervottoman naurun lisäksi syvästi koskettavaa tunnetta.

Näytelmä tarkastelee pelottavan paljastavasti ihmisten inhimillisiä heikkouksia, joiden yleensä toivomme pysyvän piilossa. Silkoisen julkisivun kannatteleminen ja ainainen kiltteys käyvät ankarasta työstä.

ESITYKSET 13.2. (ENSI-ILTA) – 23.3.2013

Lataa käsiohjelma (pdf)


2011-12 – LEIPÄTEHTAAN NAISET

2011_Leipatehtaan_naiset_250x222Kirjoittanut Pirjo Toikka, ohjaus Hanna Ryti

Elannon Näyttämön 90-vuotisjuhlanäytelmä on fiktiivinen kertomus 1950-luvun lopun Elannosta, leipätehtaasta ja sen työyhteisöstä. Näytelmä valottaa leipätehtaan työntekijöiden arkea, työolo- ja ihmissuhteita. Hierarkisuudessaan voi tehdasympäristö olla haastava paikka esim. uudelle työntekijälle.

Näytelmä dokumentoi kadonnutta kulttuuria; vanhaa työläiskaupunkia, Helsinkiä ja poikkeuksellisen vahvaa osuustoimintaa. Näytelmä sivuaa myös vuoden 1957 maailman tapahtumia, marraskuun 3. päivänä 1957 laukaistun Sputnik 2 -tekokuun kyydissä matkasi avaruuteen maailman ensimmäinen elävä olento, Laika-koira. Sen avulla oli tarkoitus kokeilla, kuinka elävä olento selviytyisi avaruuslennosta ja kykenisikö ihminen joskus selviytymään avaruuden olosuhteissa.

ESITYKSET 1.10.2011 (ENSI-ILTA KUTSUVIERAILLE; ENSI-ILTA 8.10.) – 13.10.2012

Lataa käsiohjelma (pdf)


2011 – HERRA HUU

2011_Herra_Huu_250x202Kirjoittanut Hannu Mäkelä, ohjaus Terhi Tuomikko

Herra Huu on kertomus kummallisesta pienestä miehestä, joka ei ole kuin muut. Eriskummalliset kyvyt ja öiseen aikaan valvominen ovat pitäneet Huun eristyksissä muusta maailmasta, kunnes eräänä päivänä Huu huomaa rytminsä muuttuneen. Valoisan aikaan valvominen on paitsi tuskallista silmille, myös hämmentävää mielelle, niin monta ihka uutta asiaa päivänvalo tuo Herra Huun elämään. Kutsumustyö – lapsien pelottelu – alkaa sekin tuntua hankalalta, kun lasten kanssa olisikin mukavampi seurustella.

Elannon Näyttämön Herra Huu on ylistys kummallisuudelle ja rohkaisee katsojiaan olemaan rohkeasti sellaisia kuin ovat. Esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille.

ESITYKSET 12.2. (ENSI-ILTA) – 9.4.2011

Lataa käsiohjelma (pdf)


2010 – NISKAVUOREN HETA

2010_Niskavuoren_Heta_250x282Kirjoittanut Hella Wuolijoki, ohjaus Hanna Ryti

Heta Niskavuori on petetty nainen. Yhden ainoan kerran on hän antautunut ja avannut sylinsä rakkaudelle. Rakkaus valitsee toisin, se asettuu kauniimman ja nuoremman syliin. Katkeroitunut, raskaana oleva Heta joutuu tyytymään talon renkiin Niskavuoren maineen pelastamiseksi. Heta raataa yötä päivää miehensä Akustin kanssa ja nostaa vaatimattoman Muumäen tilan loistoon. Kiitos ei kuitenkaan lankea Hetalle, vaikka hän on sitä odottanut. Yksinäinen, itsensä kovettanut Heta ei näe elämässään iloa, vain menneisyyden kitkerät haamut. Liian myöhään hän ymmärtää pidelleensä onnen avaimia.

Hetan tragedia alkaa avioliiton ulkopuolisesta lapsesta. Tänä päivänä avioliittoa ei tarvita kunnian pelastamiseksi, mutta hetat eivät ole maailmasta loppuneet. Kun kietoutuu liian tiukasti katkeruuden, häpeän ja vihan verkkoon, on vaikeaa pyristellä irti, on liian vaikeaa antaa anteeksi itselleen tai muille.

ESITYKSET 2.10. (ENSI-ILTA) – 11.12.2010

Lataa käsiohjelma (pdf)


2010 – PERTSA JA KILU

2010_Pertsa_ja_Kilu_250x210Kirjoittanut Väinö Riikkilä, dramatisointi Ari Lehtinen, ohjaus Timo Tirri

Jännitystä 50-luvun Suomessa! Väinö Riikkilän kirjoittama, monien sukupolvien kaiholla muistelema Pertsa ja Kilu ensi-illassa Elannon Näyttämöllä helmikuussa 2010.

Neuvokkaiden kaverien kesäloma uinuvassa satamakaupungissa saa uudenlaisen käänteen, kun pojat sotkeutuvat tahtomattaan salakuljetusringin hämäriin puuhiin. Kuinka käy sankarikaksikolle Mankin ja muiden paatuneiden rikollisten porukoissa? Mielenkiintoiset ja särmikkäät hahmot tuovat myös huumoria tähän koko perheelle suunnattuun näytelmään.

ESITYKSET 13.2. (ENSI-ILTA) – 27.3.2010

Lataa käsiohjelma (pdf)


2008–09 – KULTAINEN VASIKKA

2008_Kultainen_vasikka_250x302Kirjoittanut Maria Jotuni, ohjaus Virva Itäranta

Kultainen vasikka on Maria Jotunin mestarillinen ihmiskuvaus, armoton komedia rakkaudesta ja rahasta. Jo vuonna 1918 julkaistu uskalias draamakomedia on puettu nyt uuteen uskoon.

ESITYKSET 18.10.2008 (ENSI-ILTA) – 14.11.2009

Lataa käsiohjelma (pdf)


2008–09 – ALADDININ TAIKALAMPPU

2008_Aladdinin_taikalamppu_250x210Kirjoittanut Saša Lichý, suomennos Kirsti Siraste, ohjaus Joel Elstelä

Syöksy itämaisiin tunnelmiin ja mystisiin maisemiin Aladdinin taikalampun avulla. Tuhannen ja yhden yön tarinoiden kuuluisan sadun uusin versio kertoo laiskahkosta pojasta, joka rakastuu sulttaanin tyttäreen. Mukana seikkailevat mm. juonitteleva fakiiri ja suurvisiiritär. Näiden ja muutaman muunkin kohtalot nivoo yhteen ihmeellinen taikalamppu, jonka sisässä asuu Henki.

Vauhdikas näytelmä saa voimansa vahvasta värimaailmasta, upeista puvuista ja realismia karttavasta, yllätyksellisestä ylöspanosta.

ESITYKSET 9.3. (ENSI-ILTA) – 13.4.2008

Lataa käsiohjelma (pdf)


2007–08 – ARSENIKKIA JA VANHAA PITSIÄ

2007_Arsenikkia_ja_vanhaa_pitsia_250x302Kirjoittanut Joseph Kesselring, suomennos Liisa Urpelainen, ohjaus Timo Tirri

Joseph Kesselringin mukaansa tempaavassa trillerikomediassa teatterikriitikko Mortimer Brewsterin elämä järkkyy, kun hänelle selviää vanhapiikatätiensä, Abby ja Martha Brewsterin kammottava salaisuus. Huolta Mortimerille tuottavat myös muutkin Brewsterin suvun jäsenet: Teddy, harmiton hullu, joka luulee olevansa entinen presidentti Theodore Roosevelt ja Jonathan, jonka kontolla on muutaman ihmisen henki. Kun kaiken kukkuraksi paikalle saapuu etsintäkuulutettu tohtori Einstein, alkaa myös Mortimerilla olla ongelmia mielenterveytensä kanssa.

Elannon Näyttämön Arsenikkia ja vanhaa pitsiä on tyylikäs mustan komedian klassikko, jossa ilkikurinen huumori ja voimakkaiden efektien luoma jännitys ovat nautittavassa tasapainossa. Nopea dialogi poskettomien henkilöhahmojen kuljettamana takaa viihdyttävän teatteriesityksen upeissa lavasteissa.

ESITYKSET 27.10. (ENSI-ILTA) – 1.12.2007

Lataa käsiohjelma (pdf)


2007 – KOLME ILOISTA ROSVOA

2007_Kolme_iloista_rosvoa_250x222Kirjoittanut Thorbjörn Egner, suomennos Aila Meriluoto, ohjaus Timo Tirri

Elannon Näyttämöllä saa ensi-iltansa koko perheen näytelmä Kolme iloista rosvoa, jonka tuttuja lauluja värittävät meksikolaisen kuumat rytmit.

Norjalaisen Thorbjörn Egnerin kertomukseen perustuva musiikkipitoinen veijarinäytelmä kertoo kolmesta rosvoveljeksestä, jotka elävät Kardemumman kaupungin laidalla ryöstellen ja kaupunkilaisia jännityksessä pitäen. Elämä pikkukaupungissa sujuisi suhteellisen sopuisasti elleivät Kasper, Jesper ja Joonatan sitä yllättävillä yöllisillä vierailuillaan häiritsisi.

ESITYKSET 11.3. (ENSI-ILTA) – 22.4.2007

Lataa käsiohjelma (pdf)


2006–07 – GABRIEL, TULE TAKAISIN

2006_Gabriel_tule_takaisin_250x302Kirjoittanut Mika Waltari, ohjaus Joel Elstelä

Gabriel Lindströmillä on lipevä kieli ja menevä mieli. Hän käyttää hyväksi vahvuuksiaan ja pyrkii pääsemään suurempiin ansioihin käsiksi hyväuskoisten ja hellyydenkipeiden naisten sydämien kautta. Uhrina ovat Angerin varakkaat vanhapiikasisarukset. Rakkauteen kyynisesti suhtautuvissa ikäneidoissa herää jotain eloon, kun ammattihuijari Gabriel saapuu viettelytaitoineen.

Mika Waltarin ‘sydämetön komedia’ on mukaelma auervaaralaisesta tapahtumasta, jossa järki ja tunne kulkevat epätahtia. Katsoja tietää saman, minkä sisarukset itse toteavat näytelmän lopussa. Rakastettuna oleminen voi olla valhetta ja harhaa, mutta tuo valhe on suloista.

Rooleissa: Ulriika Anger – Liisa Kokko, Kristiina Anger – Karina Nirman, Raili – Eija Kankare, Gabriel Lindström – Juho Tuominen

ESITYKSET 28.10.2006 (ENSI-ILTA) – 27.1.2007


2006 – FEDJA-SETÄ, KISSA JA KOIRA

Kirjoittanut Eduard Uspenski, sovitus Juha Vuorinen ja Janne Salminen, ohjaus Joel Elstelä

Näytelmässä itsenäinen ja ehkäpä jopa itsepäiseksikin luonnehdittava pikkupoika nimeltään Fedja-setä lähtee kotoaan “maailmalle”, koska hänen äitinsä ei anna Fedjan ottaa kotieläimekseen kissa Matroskinia, ovelaa ja hiukka turhantärkeää otusta. Matkallaan kaksikko Fedja-setä ja kissa Matroskin tapaavat koiran nimeltä Musti – vilpittömän ja kaikesta uudesta innostuvan “hupiluonteen”.

Fedja-sedän ja kumppaneitten arjen askareet kasvavat erinomaisen hullunkurisiin ja farssimaisiin mittoihin. Kaiken komiikan, vauhdin ja sarjakuvamaisen hulluttelun lomassa Eduard Uspenskin yleisinhimillinen teksti pohtii myös rivien välissä ja kuin huomaamatta perheen merkityksen tärkeyttä sekä ystävyyden, lähimmäisenrakkauden ja suvaitsevaisuuden tarpeellisuutta.

Elannon näyttämön esitys Fedja-setä, kissa ja koira näytelmästä lupaa olla hengästyttävän nopeatempoinen, hurjanhauska, mutta kenties myös ihan vähäsen liikuttavakin…


2005–06 – KISSA KUUMALLA KATOLLA

Kirjoittanut Tennessee Williams, ohjaus ja sovitus Jyrki Kallius

Suurtilallinen, alun perin köyhistä oloista kotoisin oleva Iso Pappa Pollitt tekee kuolemaa, vaikkei itse sitä tiedäkään. Hän palaa sairaalasta 65-vuotissyntymäpäivilleen, jonne ovat kokoontuneet myös hänen poikansa Brick ja Gooper perheineen.

Gooper on elämässään pyrkinyt tekemään aina kaiken, mitä isä on toivonut. Brick on alkoholisoitunut entinen jalkapallosankari, joka suhtautuu elämäänsä ja avioliittoonsa välinpitämättömästi. Hänen vaimonsa Maggie on päättänyt pelastaa Brickin ja taistella raivoisasti rahasta ja rakkaudesta.

Syntymäpäivänsä iltana Iso Pappa saa tietää sairautensa todellisen laadun. Mitään ei ole enää tehtävissä, mutta ennen kuolemaansa hän haluaa selvittää asiat Brickin kanssa.


2005 – PEKKA TÖPÖHÄNTÄ JA MONNIN KOPLA

Kirjoittanut Gösta Knutsson, dramatisointi Kaija Siikala, sovitus ja ohjaus Timo Tirri

Elannon Näyttämö tuo kevään ensi-iltaan Gösta Knutssonin rakastetun hahmon Pekka Töpöhännän, Maija Maitoparran ja maailman kaikkien ketkukissojen tunnetuimman kolmikon Monnin, Pillin ja Pullan.

Pekka Töpöhäntä ja Monnin kopla on tarkoitettu koko perheelle. Näytelmä rakentuu kauniin teemansa eli erilaisuuden hyväksymisen ympärille, ja opettaa katsojille, että kiusaaminen on tyhmää. Sormi pystyssä sojottamisen sijaan sanoma viedään perille viihdyttämällä.

Gösta Knutssonin klassikosta on Elannon Näyttämöllä tehty tuore versio, joka tuo nähtäväksi Pekan ystävineen ja varsinkin vihollisineen tutuissa seikkailuissa. Väliaikoineen melkein kaksi tuntia kestävä näytelmä pitää sisällään kissakoulua, kesäjuhlaa, urheilukilpailua ja markkinoita, niitä samoja seikkailuja, joita aika monet sukupolvet ovat jo Knutssonin kirjoista lukeneet.


2004–05 – RUMA ELSA

Kirjoittanut Ensio Rislakki, sovitus ja ohjaus Jyrki Kallius

Ensio Rislakin kirjoittama komedia ´Ruma Elsa´ on ajankohtainen näytelmä, jonka teemat koskettavat tätä päivää. Kauneus, muodikkuus ja hoikkuus ovat median ja muodin luojien näkyvä viesti. Elannon Näyttämö antaa kyytiä pintamuodille ja kaivaa esille ´tuntevan´ ja rakastavan naisen, joka uskaltaa elää omana itsenään.

Ruma Elsa on hulvaton komedia, jossa Elsa antaa piut paut naiseudelle, kauneudelle, rakastumisille ja halveksii rakastuneita sisariaan ja äitiään. Elsa rakastaa kirjoja ja kemiaa. Hän näkee maailman mustana ja pitää rakkautta haihatteluna ja ajan haaskauksena. Hän ei välitä miltä näyttää ja siksi häntä pidetäänkin rumana. Eräänä päivänä Elsalle tapahtuu kummia, ja hän päättää järjestää kokeen, joka saa koko perheen ja miehet pois tolaltaan.


2004 – PRINSESSA RUUSUNEN

Kirjoittanut Z. Topelius, sovitus Eppu Nuotio, ohjaus Mikki Shikeben

Vuoden 2005 lastennäytelmä Prinsessa Ruusunen Eppu Nuotion raikkaana ja hauskana sovituksena sai runsaasti kiitoksia ja ennätysmäärän yleisöä.


2003 – NAIMAHULLUJA

Kirjoittanut Sylvesteri Taavetti, ohjaus Michel Budsko


2003 – SAAPASJALKAKISSA JA HYVÄ ONNI

Charles Perraultin sadun pohjalta kirjoittanut ja ohjannut Erja Alander


2002 – KUKA PELKÄÄ NOITIA?

Kirjoittanut Roald Dahl, ohjaus Marju Santalahti ja Juho Tuominen


2001 – KALLION KUNINGAS

80-vuotisjuhlanäytelmä, kirjoittanut Matti Rossi, ohjaus Juha Kandolin


2000 – TUULIHATTU JA PINGVIINI

Kirjoittanut David Wood, ohjaus Eija Kankare ja Marju Santalahti


RUNORYHMÄ

2000-luvulla aloittaneen Runoryhmän tilausesitykset:

PUOLALAISIA RUNOJA

ANTIIKIN RUNOJA VIINISTÄ – LAINEHTIVA MALJA

Runojen valinta, sovitus ja ohjaus Matti J. Laine, musiikin sävellys Keravan musiikkiopiston huiluryhmä.
Poimi päivä, älä yhtään luota huomiseen…” on antiikin viisautta. Se sekä paljon muita ajatuksia elämästä on Elannon Näyttämön valmistamassa runokuvaelmassa. Arto Kivimäen ja Sampo Vesterisen runokokoelmaan pohjautuva esitys Lainehtiva malja siirtää katsojat nykyhetkestä antiikin pitoihin, joissa nostetaan malja viinille ja ylistetään viininjumalia Dionysosta ja Bacchusta. Mukana on niin kohtuullisuutta ylistäviä kuin kohtuuttomuuteen
yllyttäviäkin runoja parin vuosituhannen takaa.

Runoja murteilla

Elämänmakuisia runoja, mukana mm. Heli Laaksosen, Arvo Turtiaisen ja Arto Juurakon runoja. Stadin slangin, Lounais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan murrealueista koostuvassa runokuvaelmassa arki ja rakkaus kuljettavat ihmiskohtaloita kaupungissa ja maaseudulla.


1975 – Kaikki vorot eivät tule varkaisiin

Ohjaus Matti Sokka / ryhmä


1972 – Heikutakukku, ilmaist´rahhaa

Sama kuin Laulava hotelli/Hotelli Humina, ohjaus Ari Laine


1960 – Laulava Hotelli

Sama kuin Hotelli Humina -47, ohjaus Ari Laine


1931 – Hyvä tuli mummon kantapäästä

Sama kuin Nimetön näytelmä 1930, ohjaus Verna Piponius


1929 – Tampereen Tilta, eli myymälähoitaja pulassa

Ohjaus Lennart Vaikonpää


1927 – Ryöstetty kaunotar

Ohjaus Saimi Öhrlund-Tiainen/Lennart Holmberg