2024 – NUORI VIHA

Elannon Näyttämön versio John Osbornen kirjoittamasta draamasta Nuori viha tempaa mukaansa vahvalla näyttelijäntyöllä ja lennokkaalla tekstillä. Mielenkiintoiset henkilöhahmot kuljettavat tarinaa myös komediallisin keinoin.

Elämäänsä tyytymätön, työväenluokkainen Jimmy Porter ja hänen keskiluokkainen vaimonsa Alison elävät epätasa-arvoisessa avioliitossa. Parisuhteen kolmantena pyöränä, samassa taloudessa asuva, sovitteleva ja empaattinen Cliff yrittää rakentaa sopua avioparin välille ja pitää ankean vuokra-asunnon ilmapiiriä edes siedettävänä. Jimmyn verbaaliset hyökkäykset kohdistuvat ennen kaikkea Alisoniin, mutta myös Cliff saa niistä osansa. Tunnelma kiehahtaa, kun Alisonin lapsuudenystävä, näyttelijätär Helena saapuu keskelle kolmoisdraamaa. Helena suostuttelee raskaana olevan Alisonin jättämään Jimmyn, eikä tavoite ole pyyteetön.

Brittiläisen John Osbornen kirjoittama näytelmä Nuori viha (Look Back in Anger) sai kantaesityksensä vuonna 1956. Osborne ja muutama muu saman kirjoittajasukupolven edustaja leimattiin 1950-luvulla ”nuoriksi vihaisiksi miehiksi”. Sodanjälkeinen sukupolvi oli menettänyt uskonsa perinteisiin arvoihin ja luokkayhteiskuntaan.

Jimmyn huonosti peitelty itseinho purkautuu henkiseen väkivaltaan, joka tuntuu hyvin tutulta ja erittäin ajankohtaiselta myös nyky-Suomessa. Ihmisten pahoinvointi on nähtävissä yhteiskunnan eri kerroksissa ja kulminoituu usein myös aggressiiviseen somekäyttäytymiseen ja katuväkivaltaan.

Ohjaus ja sovitus Sanna Paula Mäkelä. Suomennos Maini Palosuo.

ESITYKSET 24.3. (ENSI-ILTA) – 20.4.2024

Lataa käsiohjelma »


2023 – KULTAINEN VASIKKA

Näytelmä kertoo puutteen ja epävakaiden olojen keskellä keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta ja sen tuomasta onnesta sokaisee.

Rakkauskin on kauppatavaraa, mutta raha ei välttämättä onnea tuo.

Eedit on mennyt naimisiin liikemies Jaakko Hongan kanssa. Sinänsä onnellista liittoa ja eloa varjostaa sodasta johtuva köyhyys ja jatkuva pula kaikesta. Eeditin äiti on keksinyt nokkelan keinon hankkia rahaa – keinottelun. Tähän samaan rikkauden tavoitteluun yrittää Eedit aviomiestäänkin painostaa. Ylevä Jaakko ei moiseen suostu. Samaan aikaan Jaakon työnantaja, kauppaneuvos Somero osoittaa lisääntyvää kiinnostusta Eeditiä kohtaan tarjoten taloudellista riippumattomuutta. Rahan ja ihailun sokaisema Eedit hylkää miehensä Jaakon. Mutta miten käy, kun mies onnistuu rikastumaan?

Kultainen vasikka on komedia rikastumisen ihannoinnista ja kuinka onnellisuutta tavoitellaan rahan ja aseman kautta. Maria Jotuni kirjoitti Kultaisen vasikan vuonna 1918, mutta klassikkonäytelmän maineen se sai vasta toisen maailmansodan aikaan. Näytelmän aiheet naisten asemasta ja mahdollisuuksista yhteiskunnassa ovat pitäneet sen ajankohtaisena jo vuosisadan ajan.

Sovitus ja ohjaus: Eija Kankare ja Juho Tuominen

ESITYKSET 21.10. (ENSI-ILTA) – 18.11.2023

Lataa käsiohjelma (pdf)


2023 – GABRIEL, TULE TAKAISIN

Voi olla vaikeaa tunnistaa, onko kyseessä huijari vai tavallinen tutustuminen toiseen seuraa hakevaan ihmiseen. Elämässä voi olla sopiva tyhjiö uudelle ihmissuhteelle, ja erilaiset tekijät myötävaikuttavat siihen, että ihminen alkaa uskoa huijariin.

Tämän aina ajankohtaisen aiheen ympärillä pyörii Elannon Näyttämön kevään näytelmä GABRIEL, TULE TAKAISIN.

Gabriel Lindströmillä on lipevä kieli ja menevä mieli. Hän käyttää hyväksi viettelytaitojaan ja pyrkii pääsemään suurempiin ansioihin käsiksi hyväuskoisten ja hellyydenkipeiden naisten sydämien kautta. Uhrina ovat Angerin varakkaat vanhapiikasisarukset. Rakkauteen kyynisesti suhtautuvissa ikäneidoissa herää jotain eloon, kun ammattihuijari Gabriel saapuu viettelytaitoineen.

Kirjailija Mika Waltarin ‘sydämetön komedia’ on mukaelma auervaaralaisesta tapahtumasta, jossa järki ja tunne kulkevat epätahtia. Katsoja tietää saman, minkä sisarukset itse toteavat näytelmän lopussa. Rakastettuna oleminen voi olla valhetta ja harhaa, mutta tuo valhe on suloista.

Ohjauksesta vastaa Jyrki Kallius

ESITYKSET 26.3. (ENSI-ILTA) – 29.4.2023

Lataa käsiohjelma (pdf)


2022 – TYÖMIEHEN VAIMO

Kirjoittanut Minna Canth, sovitus ja ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen, ohjauksen supervisor Jyrki Kallius

Työmiehen vaimo (1885) on vahva kuvaus 1800-luvun lopun kaupunkityöläisistä ja yhteiskunnan epäkohdista: naisten sortamisesta, köyhälistön kurjuudesta ja lakien puutteellisuudesta.

Johanna tekee ompelutöitä elättääkseen perheensä. Vaimonsa kangaspuista Risto vie rouva Vörskyn kalliin kankaan rahoittaakseen ryyppäämistään. Tästä koituu Johannalle ikävä tilanne, jossa herrasväki uhkaa häntä oikeudella ja vankilalla.

Työmiehen vaimo kuvaa psykologisesti kahta erilaista naistyyppiä, jotka pohjaavat 1880-luvun käsityksiin ihmisestä, psykologiasta ja naisesta. Romanityttö Kerttua, Riston edellistä lemmittyä, jota Homsantuuksi kutsutaan hallitsee vahva temperamentti, vietit ja vaistot. Hän on luonnonlapsi, joka ei halua käyttäytyä hillitysti, vaan hänen reaktionsa sopivaisuussääntöjä rikkovia. Johanna puolestaan on Kertun vastakohta. Kun Riston petollisuus käy ilmi jo häissä, morsian olisi halukas jättämään hänet, mutta alistuu toisten naisten painostamana jäämään huonoon liittoon pitääkseen vihittäessä antamansa lupauksen.

Mieheltä ei vaadittu samankaltaista moraalista puhtautta kuin naiselta. Johannaa pidetään vastuullisena Riston juomisesta ja kun Homsantuu lähtee Riston matkaan, tulee hänestä langennut nainen. Ristoa ei kukaan vaadi tilille.

ESITYKSET 29.10. (ENSI-ILTA) – 26.11.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


2021-2022 – ELÄMÄNMENO

Kirjoittanut Pirkko Saisio, dramatisointi Heini Junkkaala, ohjaus Sirpa Riuttala

Juhlavuoden 2021 näytelmä on Pirkko Saision kirjoittama ELÄMÄNMENO, joka on väkevä kuvaus Helsingin Kalliossa elävästä työläisperheestä ja sen vaiheista sotienjälkeisessä Helsingissä; tehtaiden, kerrostalojen ja asfalttipihojen elämänmenosta.

Elämänmeno muistetaan erityisesti Åke Lindmanin vuonna 1978 ohjaamasta tv-sarjasta, jossa Ritva Oksanen ja Susanna Haavisto tekivät ikimuistettavat roolit perheen Eila-äitinä ja Marja-tyttärenä

ESITYKSET 30.10.2021 (ENSI-ILTA) – 12.2.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


Avioliitto on ikuista

2020 – TILAUSNÄYTELMÄ: AVIOLIITTO ON IKUISTA

Kirjoittanut Philip LaZebnik, suomennos Timo Mikkola, ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen

Herbert Gladney on vaimonsa kanssa kiertueella mainostamassa bestseller-kirjaansa ”Avioliitto on ikuista”. Parin välit ovat viileät, mutta vaimo Rebecca on mukana kiertueella saadakseen osan myyntituotoista. Tuplavarauksen takia hotellihuoneessa on kuitenkin myös toinen pariskunta: konservatiivinen, perhearvoja korostava senaattori Grant Ryan ja hänen rakastajattarensa, lööppijulkisuutta tavoitteleva Gwenda. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä skandaaleja hamuava talk show -juontaja Pam Blair, katastrofin ainekset ovat koossa.

Lazebnikin ja Dayn hillittömässä farssissa ovet käyvät tiuhaan, eikä väärinymmärryksiltä voi välttyä.

ESITYKSET SYYS-LOKAKUUSSA 2020


2020 – VIHAN JUMALA

Kirjoittanut Yasmina Reza, suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Taneli Nordberg

Huttusten ja Renlundin perheiden pojat ovat tapelleet puistossa. Ruhjeilta ei ole vältytty. Vanhemmat päättävät selvittää riidan vastuullisesti aikuisten kesken. Sivistyneen sovinnollisesti käynnistynyt keskustelu alkaa pikkuhiljaa muuttaa muotoaan ja olohuone muuttuu taistelutantereeksi. Lasten riita jää taka-alalle, kun todelliset luonteet nousevat esiin. Sanan säilä lentää, piikittely lähtee laukalle ja keskustelu vajoaa entistä henkilökohtaisemmalle, jopa alkukantaiselle tasolle. Vastapelurin arvo- ja asennemaailmatkin saavat kyytiä. Ovatko vanhemmat yhtään sen parempia kuin nujakoivat lapset?

Vihan jumala on intensiivinen ja vahvasti dialogiin perustuva draamakomedia. Näytelmän railakkaat roolihahmot ja älykäs huumori tarjoavat katsojalle nautittavan teatterikokemuksen.

Vihan jumala on ollut menestys ympäri maailmaa. Roman Polanski ohjasi näytelmään perustuvan elokuvan Carnage vuonna 2011.

ESITYKSET 22.2. (ENSI-ILTA) – 24.10.2020

Lataa käsiohjelma (pdf)