2022 – TYÖMIEHEN VAIMO

Kirjoittanut Minna Canth, sovitus ja ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen, ohjauksen supervisor Jyrki Kallius

Työmiehen vaimo (1885) on vahva kuvaus 1800-luvun lopun kaupunkityöläisistä ja yhteiskunnan epäkohdista: naisten sortamisesta, köyhälistön kurjuudesta ja lakien puutteellisuudesta.

Johanna tekee ompelutöitä elättääkseen perheensä. Vaimonsa kangaspuista Risto vie rouva Vörskyn kalliin kankaan rahoittaakseen ryyppäämistään. Tästä koituu Johannalle ikävä tilanne, jossa herrasväki uhkaa häntä oikeudella ja vankilalla.

Työmiehen vaimo kuvaa psykologisesti kahta erilaista naistyyppiä, jotka pohjaavat 1880-luvun käsityksiin ihmisestä, psykologiasta ja naisesta. Romanityttö Kerttua, Riston edellistä lemmittyä, jota Homsantuuksi kutsutaan hallitsee vahva temperamentti, vietit ja vaistot. Hän on luonnonlapsi, joka ei halua käyttäytyä hillitysti, vaan hänen reaktionsa sopivaisuussääntöjä rikkovia. Johanna puolestaan on Kertun vastakohta. Kun Riston petollisuus käy ilmi jo häissä, morsian olisi halukas jättämään hänet, mutta alistuu toisten naisten painostamana jäämään huonoon liittoon pitääkseen vihittäessä antamansa lupauksen.

Mieheltä ei vaadittu samankaltaista moraalista puhtautta kuin naiselta. Johannaa pidetään vastuullisena Riston juomisesta ja kun Homsantuu lähtee Riston matkaan, tulee hänestä langennut nainen. Ristoa ei kukaan vaadi tilille.

ESITYKSET 29.10. (ENSI-ILTA) – 26.11.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


2021-2022 – ELÄMÄNMENO

Kirjoittanut Pirkko Saisio, dramatisointi Heini Junkkaala, ohjaus Sirpa Riuttala

Juhlavuoden 2021 näytelmä on Pirkko Saision kirjoittama ELÄMÄNMENO, joka on väkevä kuvaus Helsingin Kalliossa elävästä työläisperheestä ja sen vaiheista sotienjälkeisessä Helsingissä; tehtaiden, kerrostalojen ja asfalttipihojen elämänmenosta.

Elämänmeno muistetaan erityisesti Åke Lindmanin vuonna 1978 ohjaamasta tv-sarjasta, jossa Ritva Oksanen ja Susanna Haavisto tekivät ikimuistettavat roolit perheen Eila-äitinä ja Marja-tyttärenä

ESITYKSET 30.10.2021 (ENSI-ILTA) – 12.2.2022

Lataa käsiohjelma (pdf)


Avioliitto on ikuista

2020 – TILAUSNÄYTELMÄ: AVIOLIITTO ON IKUISTA

Kirjoittanut Philip LaZebnik, suomennos Timo Mikkola, ohjaus Eija Kankare ja Juho Tuominen

Herbert Gladney on vaimonsa kanssa kiertueella mainostamassa bestseller-kirjaansa ”Avioliitto on ikuista”. Parin välit ovat viileät, mutta vaimo Rebecca on mukana kiertueella saadakseen osan myyntituotoista. Tuplavarauksen takia hotellihuoneessa on kuitenkin myös toinen pariskunta: konservatiivinen, perhearvoja korostava senaattori Grant Ryan ja hänen rakastajattarensa, lööppijulkisuutta tavoitteleva Gwenda. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä skandaaleja hamuava talk show -juontaja Pam Blair, katastrofin ainekset ovat koossa.

Lazebnikin ja Dayn hillittömässä farssissa ovet käyvät tiuhaan, eikä väärinymmärryksiltä voi välttyä.

ESITYKSET SYYS-LOKAKUUSSA 2020


2020 – VIHAN JUMALA

Kirjoittanut Yasmina Reza, suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Taneli Nordberg

Huttusten ja Renlundin perheiden pojat ovat tapelleet puistossa. Ruhjeilta ei ole vältytty. Vanhemmat päättävät selvittää riidan vastuullisesti aikuisten kesken. Sivistyneen sovinnollisesti käynnistynyt keskustelu alkaa pikkuhiljaa muuttaa muotoaan ja olohuone muuttuu taistelutantereeksi. Lasten riita jää taka-alalle, kun todelliset luonteet nousevat esiin. Sanan säilä lentää, piikittely lähtee laukalle ja keskustelu vajoaa entistä henkilökohtaisemmalle, jopa alkukantaiselle tasolle. Vastapelurin arvo- ja asennemaailmatkin saavat kyytiä. Ovatko vanhemmat yhtään sen parempia kuin nujakoivat lapset?

Vihan jumala on intensiivinen ja vahvasti dialogiin perustuva draamakomedia. Näytelmän railakkaat roolihahmot ja älykäs huumori tarjoavat katsojalle nautittavan teatterikokemuksen.

Vihan jumala on ollut menestys ympäri maailmaa. Roman Polanski ohjasi näytelmään perustuvan elokuvan Carnage vuonna 2011.

ESITYKSET 22.2. (ENSI-ILTA) – 24.10.2020

Lataa käsiohjelma (pdf)