2023 – KULTAINEN VASIKKA

Näytelmä kertoo puutteen ja epävakaiden olojen keskellä keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta ja sen tuomasta onnesta sokaisee.

Rakkauskin on kauppatavaraa, mutta raha ei välttämättä onnea tuo.

Eedit on mennyt naimisiin liikemies Jaakko Hongan kanssa. Sinänsä onnellista liittoa ja eloa varjostaa sodasta johtuva köyhyys ja jatkuva pula kaikesta. Eeditin äiti on keksinyt nokkelan keinon hankkia rahaa – keinottelun. Tähän samaan rikkauden tavoitteluun yrittää Eedit aviomiestäänkin painostaa. Ylevä Jaakko ei moiseen suostu. Samaan aikaan Jaakon työnantaja, kauppaneuvos Somero osoittaa lisääntyvää kiinnostusta Eeditiä kohtaan tarjoten taloudellista riippumattomuutta. Rahan ja ihailun sokaisema Eedit hylkää miehensä Jaakon. Mutta miten käy, kun mies onnistuu rikastumaan?

Kultainen vasikka on komedia rikastumisen ihannoinnista ja kuinka onnellisuutta tavoitellaan rahan ja aseman kautta. Maria Jotuni kirjoitti Kultaisen vasikan vuonna 1918, mutta klassikkonäytelmän maineen se sai vasta toisen maailmansodan aikaan. Näytelmän aiheet naisten asemasta ja mahdollisuuksista yhteiskunnassa ovat pitäneet sen ajankohtaisena jo vuosisadan ajan.

Sovitus ja ohjaus: Eija Kankare ja Juho Tuominen

ESITYKSET 21.10. (ENSI-ILTA) – 18.11.2023

Lataa käsiohjelma (pdf)