2018 – HUOJUVA TALO

Kirjoittanut Maria Jotuni, sovitus Pieta Koskenniemi ja Tarja Koskela, ohjaus Tarja Koskela

Huojuva talo on Lea ja Eero Markun avioliiton tarina: kertomus vääristä valinnoista, elämän arvaamattomuudesta, väkivallasta ja alistamisesta, mutta myös alistumisen synnyttämästä noidankehästä.

Lea on sihteerin pestissä toimiva, elämään ja tulevaisuuteen valoisasti suhtautuva, itsenäinen nainen. Hän tapaa juhannusjuhlissa kaksi ystävystä, Aulis Helion ja tämän ystävän, Eero Markun. On juhannus, täydellinen hetki rakkauden syttymiselle! Mutta tietääkö ihminen mitä tahtoo? Mitä osaa näyttelee satunnainen tunne? Pian Lea huomaa olevansa naimisissa Eeron kanssa. Niin alkaa yhteiselämän opettelu, matka toiseen ihmiseen. Eero keskittyy omaan uraansa ja haluaa säilyttää vapautensa. Lea taas keskittyy kotiin ja lapsiin. Kun ristiriitoja syntyy, Eero osoittautuu väkivaltaiseksi. Miten katkaista pahan kierre?

Huojuva talo ei moralisoi, ei sääli, ei asetu kenenkään puolelle eikä ketään vastaan. Huojuvassa talossa rakastetaan kipeästi, loppuun asti.

Romaani ilmestyi vuonna 1963, 20 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Se on yksi vuosisadan merkittävimmistä kaunokirjallisista teoksista, joka on vavahduttanut ja ravistellut niin suomalaisia lukijoita kuin teatterin ja television katsojiakin. Pieta Koskenniemen sovitus on sekä romaania että aikaisempia dramaturgioita armollisempi yleisölle. Elannon Näyttämölle sen on edelleensovittanut ohjaaja Tarja Koskela.

Elannon Näyttämön Huojuva talo juhlistaa Lean ja Eeron rooleissa esiintyvien, Eija Kankareen ja Juho Tuomisen 30-vuotista uraa teatterin lavalla.

ESITYKSET 24.2. (ENSI-ILTA) – 31.3. JA 29.9. – 13.10.2018

Lataa käsiohjelma (pdf)